βραδιά ηλεκτρισμένη

 

Σαν προχθές το βράδυ, πριν πενήντα χρόνια, ο Bob Dylan σόκαρε το αγνό κοινό του, παίζοντας (Άκουσον! Άκουσον!) για πρώτη φορά ζωντανά με ηλεκτρική κιθάρα. Κι όλα αυτά σ’ ένα φολκ φεστιβάλ. Έκανε τόσο θόρυβο μαζί με το κιθαριστή Mike Bloomfield και την υπόλοιπη υπέροχη  μπάντα του που  σχεδόν εξόργισε το ακροατήριο. Όλα εκείνα τα αμερικανόπουλα, αγόρια και κορίτσια, που μετά απο κάποια χρόνια θα κάναν γάμους κονφετί με τεράστιες λευκές τούρτες, και θα γίνονταν διαφημιστές, δικηγόροι ή φαρμακοποιοί , μπαμπάδες και μαμάδες δυο -τριών παιδιών και ένθερμοι υποστηρικτές του Ρήγκαν ή των Μπους, εκείνη τη βραδιά, πρώτη φορά ίσως, χειραφετήθηκαν. Μπορεί , στο τέλος της συναυλίας , όλοι να ένιωσαν κάπως αναστατωμένοι ή ακόμα και “προδομένοι” ,στην πραγματικότητα όμως και χωρίς να το συνειδητοποιήσουν αμέσως ,είχαν γίνει, εν μια νυκτί, λίγο πιο ώριμοι…

Όταν κάποιος καλλιτέχνης διψάει να βγάλει παραέξω αυτό που έχει μέσα στο μυαλό του ,άρα φλέγεται από επιτακτική ανάγκη για επικοινωνία με το κοινό , δεν πρέπει υπολογίζει ούτε το κόστος , ούτε και την όποια «εικόνα» έχει σχηματίσει γι αυτόν ο κόσμος. Πρέπει να παραμείνει πιστός στους δύο πρωταρχικούς του στόχους: την έκφραση και την επικοινωνία, χωρίς να μεσολαβήσουν άλλα ψευδο-κίνητρα.

Εάν  κάποιος, τελικά το κατορθώσει αυτό , και ο Ντύλαν σίγουρα το κατόρθωσε, μην υπολογίζοντας τις πρόσκαιρες απώλειες, στο τέλος της διαδρομής , ακόμα κι αυτοί οι φίλοι που πληγώθηκαν από την σκληρή του αλήθεια , θα επιστρέψουν σ’ αυτόν , αν είναι βέβαια πραγματικοί φίλοι.

Αν δεν ήταν έτσι, θα έπρεπε ο Bob Dylan,εκείνο τον Ιούλιο του ’65 στο Newport Folk Festival, να ακούσει τον Pete Seeger που απειλούσε μ’ ένα τσεκούρι στον αέρα , και να μην βάλει την ηλεκτρική κιθάρα στο βύσμα , ώστε να μην δυσαρεστήσει το folk κοινό του που τον ήθελε όπως παλιά, μοναχικό με μιαν απλή ακουστική κιθάρα.

Οι μετέπειτα “μεταμφιέσεις” του : από “ηλεκτρισμένος” επαναστάτης σε “χλιαρό” country τραγουδιστή  , από ανανήψας χριστιανός  σε αμήχανο δεινόσαυρο των ’80s , ήταν απλώς σημάδια μιας πολύ επίπονης προσπάθειας να διατηρήσει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και , εν τέλει, την ελευθερία του.

https://www.youtube.com/watch?v=S1TKUk9nXjk

https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_Dylan_controversy

 

 

Write a Reply or Comment